СРБИЈА МОЖЕ БОЉЕ!

Србија је у дубокој беди, незапослености и сиромаштву и земља је изражене социјалне неједнакости. Изневерени су сви снови 5. октобра и кроз целу последњу деценију Србија пропада политички, економски, културно и морално. Народ Србије, осиромашен и обесправљен, тоне у апатију и разочарење.

Лажна елита узрок је оваквог стања. С носиоцима и протагонистима политике личног богаћења, бахаћења, пораста незапослености, лоше реформе правосуђа, лоше приватизације, прогона неистомишљеника и притисака на медије не желимо да имамо ништа! Осуђујемо све мешетаре, лажне пророке, капиталисте приправнике и њихов лоповлук, намештене тендере и пљачке!

Од одлучујућег је значаја да Србија напусти принципе економске политике вођене од 2003. године до данас.

Ми се данас посвећујемо борби за све непривилеговане у Србији! Већина грађана Србије данас припада категорији „искључених“, скоро невидљивих грађана који за овај систем не постоје. Ми ћемо се борити за незапослене, за средњи слој, за наставнике, за професоре, инжењере, лекаре, чиновништво, медицинско особље, раднике и сељаке, младе, угрожене и обесправљене, осиромашене и подјармљене! Борићемо се бескомпромисно и непрестано! Борићемо се за земљу социјалне правде и правичности, једнакости и солидарности! Борићемо се за Србију у којој више никада неће одлучивати олигарси, банкари, корумпирани политичари и богаташка клика, који предуго владају већином грађана! Борићемо се да Србија више никада не буде земља беде и сиромаштва! Створићемо Србију која ће пружати подршку свим сиромашним, незапосленим, обесправљеним, немоћним! Борићемо се за друштво у којем више неће бити негативне селекције, дискриминације жена, омладине, старих и немоћних, нити било које друге групе! Борићемо се против понижавања оних који су кроз историју добили све наметнуте ратове, подигли земљу из пепела, изградили је и омогућили њен развој и обезбедити им достојанствен живот! Устаћемо против привилеговане класе, јер одбацујемо политику фаворизовања приватизације и тржишта као мерила свих вредности! Одбацујемо политику економског развоја као јединог циља, као циља по себи и намењеног изабранима, који брише хуманост и елиминише солидарност! Радикално осуђујемо неолиберална правдања свих бруталности капитализма и грамзивости олигархије! Не прихватамо правдање катастрофалних последица оваквог капитализма деловањем „невидљиве руке тржишта“ и морамо да кажемо – неће проћи! Одбацујемо непрекидну мантру о извесној успешности приватног над државним власништвом и лаж о „светлу на крају тунела транзиције“. Преиспитаћемо све приватизације, све тајне уговоре и пројекте, казнити кривце и одузети незаконито стечено! Против смо приватизације профитабилних јавних предузећа као што су ЕПС, РТБ Бор и Телеком, као и текуће распродаје природних богатстава земље! Профит јавних предузећа мора ићи у нове инвестиције у функцији њиховог развоја и отварања нових радних места. Борићемо се за Србију слободе, правде, једнакости и солидарности! Хоћемо да се држава посвети грађанима и њиховим потребама, да интервенише у привреду, да повећа социјална давања, да опорезује више оне који имају више! Хоћемо државу независних институција и ефикасне контроле власти! Хоћемо Србију поносну на свој антифашизам, интернационализам и секуларизам. Хоћемо земљу у којој ће се банкама законски ограничити камате, избрисати скривени трошкови, забранити одузимање личне имовине неопходне за живот породице!

Желимо државу која ће прекинути погубну политику штедње грађана а увести штедњу државног и партијског апарата! Хоћемо једном за свагда да избацимо партије из јавног сектора, у којем ће људи бити запошљавани искључиво по критеријумима стручности, знања и искуства а опстајати у складу са својим резултатима. Смењиваћемо оне који се не буду држали програма на основу којег су изабрани! Увешћемо кривично дело страначког запошљавања и запошљавања мимо прописане процедуре! Увешћемо кривично дело политичког притиска на уређивање медија! Хоћемо да се изврши репрограм дугова и ослобођење од камата грађана према јавним предузећима, и то управо оних грађана који немају довољно новца ни за голи живот и опстанак! Хоћемо хитно укидање лошег Закона о раду и доношење новог! Зауставићемо експлоатацију радника и реафирмисати синдикално организовање, активизам, слободе и права јер наш радник је у најгорој ситуацији у Европи! Тражићемо да се неискоришћене јавне зграде, просторије верских заједница које нису у употреби, као и градова и општина, употребе за јавне кухиње, за домове за немоћне и старе, за жртве насиља и општег сиромаштва, јер сиромаштво у Србији све више поприма облик националне катастрофе! И зато ћемо донети посебан закон о борби против сиромаштва!

Хоћемо да наш државни буџет иде примарно на образовање и културу, на здравство, пољопривреду и реиндустријализацију. Борићемо се да издвајања за просвету, културу и науку – која су данас најмања у Европи – буду у најкраћем року најмање на нивоу европског просека! Вратићемо понос нашим пољопривредницима! Земља је онога ко је обрађује! Смањићемо трошкове кроз финансирање камата за набавку механизације, субвенционисање ПДВ-а на све трошкове производње и организовање државних складишта. Променићемо начин издавања државног земљишта. Хоћемо јавно финансирано здравство и образовање за све грађане и грађанке Србије! Хоћемо да држава уради све да би обезбедила цену откупа пољопривредним произвођачима, кроз мере преко горива, ђубрива и робних резерви. Забранићемо било који вид употребе ГМО, јер је опасан по здравље и будућност нашег потомства. Ојачаћемо и реформисати пореску управу, убрзати поступке и тако сузбити избегавање плаћања пореза.

Борићемо се за улазак Србије у ЕУ, што пре. Желимо чланство у ЕУ, јер смо део Европе и јер је то могућност за даљи напредак и пораст стандарда наших грађана, виши степен ефикасности и независности наших институција и виши степен остваривања људских и грађанских права. Али та борба мора подразумевати и заштиту националних интереса, националних посебности и историјских и културних тековина у пуном складу са прописима којима ЕУ обилује.

И пуну независност, а не само неутралност.

Обавезујемо се на политичку борбу против приступања Србије НАТО, грађани Србије ће коначну одлуку о томе донети на референдуму.

Иницираћемо стварање Балканске конфедерације и у њеним оквирима радити на заједничким пројектима у инфраструктури, логистици и изградњи већег тржишта, обнављању кооперација на новим, економским принципима, као и на репрограму спољног дуга! Сваки евро кредита биће коришћен првенствено за инфраструктуру и развој!

Хоћемо истински независно, добро плаћено и ефикасно судство, ослобођено свих притисака и страначких утицаја и јавне бележнике и извршитеље који су под чврстом јавном контролом, а не богаћење појединаца који су добили концесије по партијским и непотистичким принципима.

Борићемо се за уважавање независних контролних институција, као што су Савез за борбу против корупције, Агенција за борбу против корупције, Заштитник права грађана, Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Државну ревизорску институцију, као и друге независне институције. Признаваћемо њихов ауторитет и поштовати њихове налоге и мишљења.

Донећемо Закон о пореклу имовине, који би обухватио сва повезана лица, и који би се примарно применио на врхове политичких странака власти и опозиције, као и богаташе. Хоћемо потпуно слободне медије и развијање медија у јавном власништву где год је то потребно и могуће.

Хоћемо да Цркве више не буду изузете од обавезе плаћања пореза и да га плаћају за све делатности и имовину које нису у директној вези са њиховом основном делатношћу. Веронауци нема места у школама које се финансирају из буџета, већ у верским установама и у приватним школама.

Хоћемо финансијску децентрализацију Србије, општине које ће имати више својих изворних прихода! Основаћемо Банку за обнову и развој која ће финансијски интервенисати у областима привреде кључним за развој Србије, посебно у енергетици, прерађивачкој индустрији и ИТ сектору.

Подстицаћемо развој малих и средњих предузећа а не великих мултинационалних компанија! Подржаћемо мала и средња предузећа у Србији и све оне који желе да привређују по закону, плате порезе и доприносе и да стичу профит у равноправној и уређеној тржишној утакмици.

Развијаћемо зелене технологије и кажњавати оне који нарушавају животну средину.

Борићемо се за сигурност грађана Србије и да држава стане на пут криминалу и корупцији, као и да атмосфера страха и несигурности за лични живот и имовину остане заувек иза нас. Пооштрићемо казнено законодавство за све видове кривичних дела, нарочито за насиље, организовани криминал и корупцију.

Нико из наше странке више никада неће заузимати места у надзорним и управним одборима и другим плаћеним местима. Нико из наше странке неће користи привилегије, дневнице, јубиларне награде, провизије који произилазе из државних послова.

Никада, на било ком нивоу власти, нећемо правити било какав договор или коалицију са СНС и А. Вучићем.

Добродошли су они који су спремни да буду у опозицији све док у опозицији не заврши Вучићев режим. Наш заједнички политички наступ биће базиран на програму, новој политици и понуди грађанима Србије, а не на личностима или сујетама. Желимо стварање новог опозиционог фронта базираног на програмским и вредносним основама.

У заједничку политичку борбу против овог режима и за бољи живот грађана Србије су позвани сви из постојећих опозиционих странака ван деснице, осим њихових лидера који су део прошлости.

СРБИЈА МОРА БОЉЕ!